Świąteczny stół w Norwegii. Smacznego?
Norwegia – przedostatnie państwo w Europie, które przyjęło Chrześcijaństwo, dlatego nikogo nie dziwi, że tradycje świąteczne różnią się od innych państw chrześcijańskich, wyjątkiem jest Boże Narodzenie. Boże Narodzenie Norwegom przynosi wiele szczęścia, potwierdza to fakt, że potrawy świąteczne są szykowane nawet czasami od września.
Na tradycyjnym polskim bożonarodzeniowym stole musi być 12 dań, a w Norwegii tradycyjnie znajdziecie tylko 7 potraw. Oczywiście, nie licząc słodyczy i innych smakołyków. Gospodynie zaczynają szykować te dania tydzień przed świętami. Ten proces szykowania się ma bardzo piękną nazwę – „siedmioro dzieci“.
Podstawowym daniem na Boże Narodzenie jest lutefisk– w tłuszczu dobrze wymoczona ryba. Tradycyjny bożonarodzeniowy napój – wódka – akevitt – okowita, do której są dodawane zioła i przyprawy: kmin, anyż, koper, kolendra i inne. Chleb bożenarodzeniowy – Julekake jest jedzony na gorąco, wybrany z pieca i nasmarowany grubą warstwą masła.
Kiełbaski z wieprzowiny, wędzona noga jagnięcia – podstawowe dania. Na słodko – bløtkake – bardzo smaczne ciasto warstwowe, nasmarowane bitą śmietanką i dżemem, imbirowe pierożki, pączki.
Mmm jak smacznie Następnym razem będziemy mówić o tradycyjnych i lubianych napojach norweskich. Pytacie jakie danie jest najbardziej egzotyczne? Moim zdaniem jest to owcza głowa (Smalahove), która jest podawana razem z oczyma, tak z oczyma na dużym talerzu.
Zostaw komentarz