Norweskie en nasjonalrett
Omówmy dania narodowe Norwegii (En nasjonalrett). Norwegowie mówią, że do listy dań narodowych Norwegii należą kotlety z baraniny z kapustą, gulasz z ryby i kapusty oraz gotowany dorsz.
Te potrawy są popularne w całej Norwegii. W północnej części Norwegii mieszkańcy bardzo lubią kluski ziemniaczane, które są tam nazywane „kumle“. Na wschodzie państwa i w stolicy – Oslo – lubianą potrawą jest moczona w tłuszczu suszona ryba. Nazwa potrawy po norwesku dźwięczy – „lutefisk“.
Przyrządzanie tej potrawy jest swoistym rytuałem: najpierw rybę trzeba rozbić drewnianym tłuczkiem, po tym, dwa tygodnie ryba jest moczona w zasadzie z popiołem z drewna (najlepiej z brzozy), a następnie kilka dni ryba jest płukana w zimnej wodzie. Obecnie przezroczystą, złotawą, galaretowatą konsystencję „lutefisk“ Norwegowie liczą sprawą honoru i muszą przyszykować tę potrawę przynajmniej raz w każdej porze roku. Zgodnie z norweskim przysłowiem – ryba lubi pływać i w brzuchu, ten norweski smakołyk jest obficie zapijany piwem, które Norwegowie lubią bardziej niż wino.
Z potraw mięsnych w Norwegii najbardziej cenią się ciasta z mięsem – małe, wielkości orzecha, kulki mielonej wołowiny podawane z gotowanymi ziemniakami, duszonym groszkiem czy kapustą, borówkami i gęstym sosem śmietankowym, a także jagnięcina z duszoną kapustą.
Norwegowie z przyjemnością gotują z przepisów swoich przodków – ser z kwaśnego mleka, fermentowana ryba. Na stole Norwega często można zobaczyć dania z dziczyzny (zupa z łosia), kanapki z łososiem, krewetkami i brązowym serem o smaku gorzkawym –brunost. Norwegowie bardzo lubią brunost oraz bardzo szczycą się tym serem.
W Norwegii dominują wędzone, solone lub suszone produkty. Najbardziej Norwegowie cenią rybę. Ciekawy fakt! W Norwegii rybę suszy się bez soli. Rybę wywiesza się na kijach i wysusza ją wiatr.
2 Komentarze. Nowy komentarz
Bardzo lubię lutefisk, jednak wygląd ma…trochę „niesmaczny”
Nigdy sie nie przyzwyczaje do tego menu