Jadłospis Norwega
Dzisiaj opowiemy o tradycyjnych norweskich potrawach. Chcemy Was zaskoczyć mówiąc o najbardziej egzotycznej norweskiej potrawie, ale na to trzeba będzie zaczekać. Zacznijmy od początku.
A czy wiecie, co lubią Norwegowie? Oni – wielbiciele mrożonych pizz. Jak wskazuje statystyka, Norwegowie w ciągu roku zjadają 20 milionów mrożonych pizz, zdecydowanym faworytem jest pizza “Grandiosa”.
W kuchni norweskiej często podawana jest gęsta kasza z mąki – rømmegrøt, robiona z mąki, mleka i śmietany. Nawet podczas ślubu podaje się tę kaszę ze śmietanką.
Kanapka – et smørbrød – jest nieodłączną częścią codziennego życia każdego Norwega. Z rana uczniowie, studenci, lekarze i inni pracownicy – robią góry kanapek i niosą je ze sobą. Kanapki ze sobą bierze się nawet idąc na spacer.
Matpakke – wyjątkowej uwagi warte słowo. To przyszykowane i spakowane jedzenie, które można zabrać ze sobą. Norwegowie rzadko jedzą w kawiarniach, bo u nich jest to droga przyjemność, dlatego matpakke – wspaniałe wyjście.
Obowiązkowo musimy zapamiętać inny specyficzny wyraz – pålegg – to jest wszystko to, co w Norwegii kładzie się na chleb, czyli z czego robią kanapki:
ser – en ost
kiełbasa – ei/en pølse
warzywa – grønnsaker
owoce – frukter
dżem – et syltetøy
To wszystko jez nazywane pålegg :) Gorące potrawy w Norwegii najczęściej są podawane tylko jeden raz w dzień – na obiad, który najczęściej je się bardzo późno.
Tradycyjny norweski chleb jest twardy i chrupiący. Czasami gospodynie taki chleb trzymały nawet pół roku i więcej! Zdradzimy dla was tajmenicę. Jeżeli norweski chleb zmiękczycie w mleku albo posmarujecie go masłem – to będziecie palce lizać!
Nie zapomnijmy o innych ciekawych norweskich potrawach:
Lefse – blin ziemniaczany pieczony na płytkiej metalowej patelni i posmarowany masłem, cynamonem, cukrem albo przyprawiony pålegg, skręcony i przekrojony.
Krumkake – skręcony domowy wafel podawany z jagodami maliny, lodami albo budyniem.
Ølbrød – zupa z piwa, gotowana z ciemnego lub światłego piwa, skórki pomarańczy, imbiru, cukru, mąki, żółtka i mleka.
Od dawien dawna w Norwegii ceni się masło. Dawniej masło było wskaźnikiem bogactwa oraz swoistą jednostką pieniężną. Kawałeczki masła upiększały stół, a podczas ślubu stoły były upiększane ogromnymi piramidami z masła.
Jaka najbardziej egzotyczna norweska potrawa? Może ktoś wie? Nie? Dowiecie się w innym wpisie o dziwnych norweskich potrawach
Zostaw komentarz