Dylematy grzybowe w Norwegii: jeść grzyby czy nie jeść?

grzyby, Norwegia

„Przestroga grzybiarza” 

(…)
Borowiki czy maślaki, 
wybór jest nie byle jaki! 
A czerwone muchomorki, 
niejadalne są i basta! 
Więc gdy chcesz, grzybiarzu miły, 
by cię żadne bóle nie trapiły, 
nigdy do koszyka swego, 
nie zrywaj grzyba obcego! 

Joanna Gryz

Polacy w Norwegii cieszą się  „niewyczerpalnymi” dobrami leśnymi. Jesień, a więc czas na grzyby! Zdjęcia koszów przepełnionych grzybami świadczą o tym, że Norwegia jest nie tylko rajem dla rybaków, ale też i dla grzybiarzy. Jednak sami Norwegowie niezbyt “przyjaźnią się” z tymi darami leśnymi. Polacy często kpią z Norwegów, mówiąc, że jeżeli Norwegowie nauczą się zbierać grzyby – wzbogacą się jeszcze bardziej.

Nie myśl, że to jest zwykła kpina z mieszkańców. Norwegowie naprawdę nie lubią grzyby. Zazwyczaj, po grzybobraniu, Norwegowie wiozą grzyby w specjalne punkty na sortowanie. Często z kosza wyrzuca się trzy czwarte grzybów – tyle z nich są niejadalne.

To wymaga czasu i wysiłku, aby zapamiętać, które grzyby są trujące, a które są jadalne.  Mieszkańcy Północy albo lenią się albo ich po prostu nie interesuje to, co rośnie tuż pod nosem, a dla Polaków grzybobranie jest jednym z najbardziej lubianych jesiennych hobby:)

Czasami i nasi rodacy zatruwają się tymi dobrami leśnymi. Oto kilka ciekawych i pożytecznych faktów o grzybobraniu: które grzyby można włożyć do garnka, a które z nich – trucizna:

  •  Grzyb z robakiem nie zawsze jest ekologiczny. Owady i robaki mieszkające w grzybach mogą ję zatruć. Trucizna tworzy się wtedy, kiedy zaczynają się psuć komórki grzybowe, które były uszkodzone przez owady;
  •  Po znalezieniu grzyba – nie śpiesz się go skroić. Wyrwij grzyb i sprawdź trzon. Na przykład, trzon muchomora jest walcowaty, łatwo wyłamujący się, za młodu pełny, potem pusty. Kolor biały lub żółty, posiada obwisły, biały (czasami żółtawy) pierścień. Nasada bulwiasta, otoczona kilkoma rzędami wałeczkowatych zgrubień;
  •  Zebrane grzyby przygotuj do jedzenia w ten sam dzień, a jeżeli nie ma takiej możliwości – rozłóż grzyby cienką warstwą w chłodnym, dobrze wentylowanym pomieszczeniu;
  •  Potrawy z grzybów trzeba przechowywać w lodówce w temperaturze od 0 do +6 ° C.  Jeśli danie było pozostawione na noc na stole, więc na następny dzień potrawa musi być “wysłana” do kosza;
  •  Do woreczków z polietylenu można wkładać bułki, ale nie grzyby.  Z powodu braku powietrza grzyby zaczynają rozkładać się. Rozkład komórek “psuje” grzyb i robi go niebezpiecznym;
  •  Grzyby i alkohol – słabe połączenie dla tych, którzy kochają swój żołądek. Szansa na zatrucie nie jest w 100%, ale czy kufel piwa jest wart bólów żołądka?
  •  Mit: w grzybach niejadalnych nie znajdziesz robaka. W niektórych niejadalnych grzybach można „spotkać” robaka, jednak dla człowieka taki grzyb moży być ostatni…

Więcej o niejadalnych grzybach możesz przeczytać w języku norweskim :) :  http://www.klikk.no/mat/spise/article492077.ece

Pamiętaj, że dobrze przyrządzone grzyby – wartościowa I pyszna potrawa. Grzyby są bogate w białko, często nawet są nazywane “mięsem roślinnym”, gdyż ilością białka są bliskie mięsu. Ponadto grzyby obfitują w witaminy i mikroelementy. Grzyby pobudzają metabolizm, więc potrawa z grzybków nie osiądzie na twój brzuch czy uda :)

Może ktoś wie dobry przepis na potrawę z grzybów i chce z nami podzielić się? :)

Kurs języka norweskiego

Zostaw komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>