Wyjątkowe norweskie potrawy. Warto spróbować

Lutefisk-

Tradycyjne dania stanowią część tożsamości narodowej. Jeżeli nie poczujecie na podniebieniu ich smaku, nie poznacie kraju. Przecież każda potrawa narodowa jest odzwierciedleniem tradycji, kultury, sposobu na życie oraz historii. Norwegia nie jest wyjątkiem. Dlatego …  Zajrzyjmy za kulisy norweskiej kuchni?

Wyjątkowe norweskie potrawy:

Lutefisk. Suszony dorsz, moczony w wodzie alkalicznej, następnie gotowany, a czasami pieczony.Typowym dodatkiem do tej potrawy są ziemniaki, wieprzowina, gorczyca i groszek. Chociaż to tradycyjne danie jest jedną z najstarszych tradycyjnych potraw bożonarodzeniowych, to dzięki niemu święto trwa dłużej, ponieważ mieszkańcy rozkoszują się nim przez dłuższy okres.

Rømmegrøt. Kasza, przyrządzona z naturalnej śmietany. Podawana z masłem, cukrem i cynamonem.

Brunost.  Rudy ser z łagodnym, czasem ostrym karmelem. Tradycyjnie krojony w cienkie plasterki i spożywany z chlebem, sucharkami lub chrupkami. Ten ser używany jest również do robienia sosów dodawanych do dziczyzny i jeleniny. Aby go pysznie przyrządzić, często dodawane są jagody jałowca. Ten składnik nadaje sosowi subtelny, karmelowy smak.

Aquavit. Norweski napój narodowy. Jest to uzyskiwany z ziemniaków napój spirytusowy, przyprawiony takimi ziołami, jak kmin, anyż, koperek, kolendra. Świetny napój do dań bożonarodzeniowych.

Kjøttkaker.  Smażone kulki uformowane z mielonej wołowiny. Podawane z sosem, groszkiem i gotowanymi ziemniakami. To typowa, codzienna potrawa podawana na norweską kolację.  

Multekrem.  Deser, przyrządzony z żółtych, przypominających maliny, jagód i bitej śmietanki.

Gravlaks. Suszony łosoś, marynowany w soli, cukrze i przyprawach. Poddawany fermentacji, po jakimś czasie spożywany.

Na kolację Norwedzy spożywają wędzonego łososia, ryby w różnych sosach i marynatach (sardynki w sosie pomidorowym lub gorczycznym), ikrę lub omlet z łososiem.

Wymieniliśmy tu kilka polecanych przez Norwegów potraw. Norwedzy w ogóle nie mogą obejść się bez darów morza (a jaki morski kraj może, prawda?…), dziczyzny, co do deserów, to ich niezbędnymi składnikami są jaja, mąka, cukier i mnóstwo masła. Jeszcze kilka deserów, którymi tradycyjnie rozkoszują się Norwedzy, to pannekaker (placki z jagodami lub dżemem), krumkake (chrupiące maślane ciastko) oraz kingles (jeszcze jedno chrupiące ciastko, przyprawione solą i pokryte migdałowym lukrem).

No i co, już wyobrażacie sobie smak, powiedzmy Multekrem? Życzę pysznych odkryć w Waszej domowej kuchni!

5proc

 

Zostaw komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>