Sektor turystyczny w Norwegii. Możliwości zatrudnienia
Szacuje się, że w nadchodzącym roku coraz więcej norweskich i zagranicznych turystów wybierze wakacje w Norwegii ze względu na trzy główne czynniki:
- Gwałtownie rozwijającą się „turystykę przygodową”, która wyprzedza inne sektory turystyki.
- Oczekuje się, że norweska gospodarka będzie bardziej spójna i przejrzysta w stosunku do innych krajów.
- Usługi stają się coraz dostępniejsze (np. niskie ceny biletów lotniczych).
Zapotrzebowanie na pracowników w sektorze turystycznym
Hotele znajdujące się w większych norweskich miastach i miejscowościach zatrudniają więcej podstawowych pracowników niż hotele podmiejskie. W prywatnym (wakacje / wolny czas) i biznesowym (konferencje) segmencie odczuwalne jest zapotrzebowanie na pracowników sektora turystycznego. Zmiana pracowników w sektorze turystycznym jest bezpośrednio związana z wahaniami sezonowymi. Sezon letni zwykle rozpoczyna się w maju i trwa do sierpnia / września, a sezon zimowy zazwyczaj rozpoczyna się w listopadzie, a kończy w marcu / kwietniu. Więc jeśli szukasz pracy w sektorze turystycznym, należy pamiętać, że w okresie międzysezonowym, może nie być zapotrzebowania na pracowników.
W Norwegii istnieją dwa główne rodzaje przedsiębiorstw działających w sektorze turystyki żywieniowej:
- Firmy działające tylko w sezonie letnim, w większości zlokalizowane na zachodnim wybrzeżu, gdzie usługi turystyczne najbardziej są związane z fiordami – to się nazywa „Norwegia Fiordów”. Regiony te obejmują okręgi Sogn og Fjordane, Hordaland oraz Rogaland. Ponadto, południowe wybrzeże Norwegii (Sørlandet) również należy do tej kategorii.
- Firmy działające w okresie letnim i zimowym obejmują norweskie regiony górskie, szczególnie region Buskerud (Hallingdal) oraz region Oppland (Lillehammer), a także regiony Hedmark i Telemark, chociaż w niektórych miejscowościach w lecie zatrudnienie jest znacznie mniejsze niż w zimie.
Dobrą wiadomością jest to, że w dużych norweskich miastach (Oslo, Bergen, Stavanger i Trondheim), zapotrzebowanie na pracowników w sektorze turystyki nadal pozostaje duże zarówno w okresie letnim jak i w zimowym.
Popyt na wykwalifikowanych pracowników, najlepiej posiadających kwalifikacje zawodowe lub odpowiednie doświadczenie, jest stały, zwłaszcza na tych z następujących dziedzin:
- Starszych kucharzy i zwykłych kucharzy
- Kelnerów i barmanów
- Recepcjonistów, kierowników zmiany
- Terapeutów SPA
- Przewodników
Ponadto, obserwuje się stałe zapotrzebowanie na tych niewykwalifikowanych pracowników:
- Sprzątaczek
- Barmanów i kelnerów
- Asystentów personelu obsługi
- Pomocników w kuchni
Wymagania językowe
Firmy działające w sektorze turystyki zwykle wymagają dobrej znajomości języka norweskiego lub innego języka skandynawskiego (duńskiego lub szwedzkiego). Szczególnie wymagane jest to od pracowników, którzy komunikują się z klientami, np. pracowników recepcji, kelnerów itd. Języki te są ważne, ponieważ większość gości odwiedzających hotele to Skandynawowie. W sektorze turystycznym pracuje jednak znacznie wyższy procent obcokrajowców, w porównaniu z innymi sektorami. Sektor zatrudnia wielu pracowników posiadających wykształcenie międzynarodowe oraz doświadczenie zawodowe.
Niektórzy pracodawcy używają języka angielskiego jako wspólnego języka roboczego, więc przydatna jest dobra znajomość języka angielskiego. Niemówiącym w języku norweskim najprościej jest zatrudnić się w kuchni lub jako sprzątaczka. Należy pamiętać, że prawie wszyscy norwescy pracodawcy proszą o listy referencyjne, najlepiej od poprzedniego pracodawcy.
Zostaw komentarz